TÜZEL KİŞİLERE TEBLİGAT YAPILMASININ USULÜ

GİRİŞ

Tebligat, bir belgenin resmi olarak ilgilisine ulaştırılmasıdır. Tebligatın, Tebligat Kanunu’na ve ilgili mevzuatlardaki usule uygun olarak yapılması gerekmektedir. Aksi halde tebligat usulsüz olur ve tebligat konusu bildirim ilgili tüzel kişiye yapılmamış sayılır ve tebligat ile amaçlanan bildirim gerçekleşmemiş olacağı için hem bildirime ilişkin süreler başlamaz hem de bildirimin ulaşmadığı tüzel kişi konu ile ilgili bilgi sahibi olamaz. Sonuç olarak da ileride tekrar tebligat yapılması ihtimali ortaya çıkar.

-Tüzel kişilere tebligatın elektronik ortamda yapılması zorunludur. Fakat bazı durumlarda tüzel kişilere elektronik yolla tebligat yapılması mümkün olmayabilmektedir. Tebligat Kanunu ve Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca bu hallerde fiziki yolla tebligat yapılır.

TÜZEL KİŞİLERE TEBLİGATIN:

A-Elektronik Yolla Yapılması

-Özel hukuk tüzel kişilerine elektronik yolla tebligat yapılmasının zorunlu olması sebebiyle özel hukuk tüzel kişilerinin UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) adresi edinmeleri gerekmektedir.

-Elektronik yolla tebligat, ilgili tüzel kişinin elektronik tebligat adresine iletilmektedir. Tebligat, tüzel kişi yetkililerinin UETS adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış ve okunmuş sayılır. Bu tarihin sonunda tebliğ gerçekleşir ve tebliğe istinaden ilgili süreler başlar. Örnek vermemiz gerekirse 7 gün içerisinde itiraz edilmesi gereken bir tebligat bulunması halinde tebligat, tüzel kişinin UETS adresine 18 Ekim Çarşamba günü ulaşırsa 23 Ekim Pazartesi günü tebliğ gerçekleşmiş olur ve tebligata itiraz edebilmek için son gün 30 Ekim Pazartesi olur.

B-Fiziki Yolla Yapılması

-Tüzel kişilere yapılacak olan tebligat, tüzel kişilerin yetkili temsilcilerine yapılması ile geçerli olur. Birden fazla yetkili temsilci bulunması durumunda içlerinden birine tebligatın yapılması yeterlidir. Yetkili temsilcinin adreste bulunmaması durumunda veya belgeyi bizzat teslim alamadığı durumlarda tebligat ilgili adreste hazır bulunan memur veya çalışanlardan birine yapılır. Tebligatın teslim alındığı tarihten itibaren süreler işlemeye başlar. Örnek vermemiz gerekirse 7 gün itiraz süresi olan bir tebligat bulunması halinde tebligat 23 Ekim Pazartesi günü teslim alınırsa 30 Ekim Pazartesi tebligata itiraz edebilmek için son gün olur.

-Tüzel kişilerin adres değişikliği yapmaları durumunda yeni adreslerini derhal güncelleme yükümlülükleri vardır. Bu sebeple de tüzel kişilere adres değişikliği sebebi ile tebligat yapılamaması durumunda ayrıca adres araştırmaya gerek kalmadan resmi kayıtlarda yer alan adres esas alınarak tüzel kişiliğin en son bilinen adresine tebligat yapılır. Tebliğ olunacak belgenin bir nüshasının en son bilinen adresteki binanın kapısına asılması ile tebliğ gerçekleşir ve tebliğe istinaden ilgili süreler başlar. Yukarıdaki örnek ile açıklamamız gerekirse tebligatın 23 Ekim Pazartesi günü kapıya asılması durumunda 30 Ekim Pazartesi tebligata itiraz edebilmek için son gün olur.

Sonuç

-Hukuki süreçlerin adil ve doğru bir biçimde ilerlemesi ve hem tebligat yapılanın hem de tebligatı yapanın hak kaybına uğramaması adına usulüne uygun olarak tebligat yapılması  önem taşımaktadır.

   Av. Cemre Zeynep EROĞUZ

 TARLAN AVUKATLIK BÜROSU


                                                                   AV. AYLİN TARLAN

Leave a comment