SPOR KULÜBÜ DERNEKLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Spor kulüpleri kurdukları şirket, dernek vb. çeşitli örgütler vasıtasıyla kulüplerinin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetlerini yürütmektedir. 7405 Sayılı Spor Kulüpleri Ve Spor Federasyonları Kanunu’nu (“Kanun”) ve ilgili diğer mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birlikte spor kulübü derneği olarak örgütlenen yapıların spor kulübü veya gençlik derneği olarak dönüştürülmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede bir dernek olarak İçişleri Bakanlığı’nın Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan spor kulüpleri dernekleri gençlik derneği olarak örgütlenmeye karar vermedikçe bu yeni yapılanmayla birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlanmıştır. Kendine özgü kuralları ve çeşitli ihtiyaçları olan spor kulüplerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı (“Bakanlık”) bünyesinde örgütlenmelerinin işlemlerin takibi ve denetimi açısından kolaylık sağlayacağı kanaatindeyiz.

SPOR KULUBÜ DERNEKLERİ NE YAPABİLİR?

Spor kulübü derneği olarak Dernekler Kanunu uyarınca kurulu bulunan spor kulüpleri Kanun’un Geçiş Hükümleri başlıklı Geçici Madde-1 ile aşağıdaki hükümlere tabi olacaktır.

1.Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanmış olan gençlik ve spor kulüpleri ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun kamu yararına çalışma statüsü devam edecektir ve bunlar kamu yararına çalışan derneklere tanınan haklardan yararlanmaya devam edeceklerdir.

2.Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce Dernekler Kanunu kapsamında kurulmuş ve Bakanlık veya Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edilmiş olan spor kulüplerinin, İçişleri Bakanlığı nezdindeki dosya ve kayıtları, Kanun’un yayımı tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Bakanlık’a devir ve teslim edilecektir.  26 Nisan 2022 tarihinde yayınlanan Kanun’un üzerinden bir hayli zaman geçmiş olması sebebiyle bu devrin gerçekleştiği düşünülmektedir. Ancak yine de durumun derneğin kurulu bulunduğu ildeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile teyit edilmesinde fayda bulunmaktadır.

3.Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce Dernekler Kanunu uyarınca kurulmuş ve Bakanlık veya Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil edilmiş olan gençlik ve spor kulüpleri; faaliyet göstermek istedikleri alana göre, Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde spor kulübü veya gençlik derneği olarak tercihlerini yaparak Bakanlık’a bildirimde bulunmalıdırlar. Bu şekilde spor kulübü derneklerine spor kulübü veya gençlik derneği olarak faaliyet yürütmeleri için tercih hakkı tanınmıştır. Münhasıran gençlik faaliyetlerinde bulunacağını bildiren gençlik dernekleri, Dernekler Kanunu’na tabi olarak faaliyetlerini sürdürebileceklerdir.

4.Spor kulüpleri ve üst kuruluşları, Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde tüzükleri ile idari ve mali yapılarını bu Kanun hükümlerine uygun hâle getirmelidir. Bu süre içinde uygunluğunu sağlayamayanlara altı aya kadar ek süre verilebilir. Buna rağmen uygunluğunu sağlayamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilecektir. Şu an için henüz uygunluk sağlamamış bulunan spor kulüplerine 6 aylık süre genellikle tanınmaktadır. Bu sebeple, dernek statüsünden spor kulübü tüzel kişiliğine geçmek isteyen spor kulüpleri için son tarihin 26 Ekim 2023 olacağını bildirmek isteriz.

SPOR KULÜBÜ OLMAK İÇİN BAŞVURULAR NASIL VE NEREYE YAPILIR?

Spor kulübü dernekleri bir genel kurul toplantısı organize ederek öncelikle tüzüklerini Kanun’a uygun olacak şekilde revize etmelidirler. Bunun yanında idari ve mali yapılanmaların da Kanun’a uygunluğu sağlanmalıdır. Bu işlemlerden sonra derneklerin merkezinin bulunduğu Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri’nin istediği diğer evrakların da temin edilerek en geç 26 Ekim 2023 tarihine kadar ilgili Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Konu hakkında hukuki destek alarak ilerlemek isterseniz bilgi için her zaman Tarlan Avukatlık Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Av. Sinem İLİKLİ

TARLAN AVUKATLIK BÜROSU


AV. AYLİN TARLAN

Leave a comment