ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Türk Ticaret Kanunun bu konuyla ilgili 366. maddesinin ilk fıkrası aşağıdaki şekildedir.

MADDE 366–(1) “Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.”

Bu maddenin lafzından yönetim kurulu başkanlarının her yıl yeniden seçilmek zorunda olduğu anlaşılmaktadır. Eski TTK düzenlemesi de bu şekildeydi. Ancak TTK’da bu maddenin uygulanmaması durumunda ne olacağı konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Öğretide de yönetim kurulu başkanlarının her yıl seçilmesi gerektiği belirtilmiş ancak seçilmezse sonucunun ne olacağına yer verilmemiştir.İstanbul Ticaret Odası’nın uygulamasıda da her yıl yeniden seçilmemiş olsa bile, süresi belirtilmeden seçilmiş bir başkanın yerine eğer başka bir başkan seçilmezse, başkanın görevinin hukuki anlamda geçerliliğini koruyacağı ve aynı şekilde bir yıldan fazla süreyle göreve getirilen yönetim kurulu başkanın da geçerli bir şekilde görevlerini icra edebileceği yönündedir.

Anlaşılmaktadır ki, TTK’nun 366. maddesinin ilk fıkrası bir yaptırım öngörmediğinden çoğunlukla uygulamada saf dışı bırakılmaktadır. Ancak her ne kadar bir yaptırımı olmasa da, ilerde bir uyuşmazlık ile karşılaşmamak için kanun maddesinin özenle uygulanması gerekmektedir.

TEMMUZ 2017

Leave a comment